Faire la bise / Povestea pupatului

Si pentru ca tot suntem in sezonul pupicilor si a saruturilor, m-am gandit sa va spun cate ceva despre vestitul “faire la bise”, atat de specific Frantei.

Imi aduc aminte ca atunci cand eram mica, acest obicei nu exista in Romania. O simpla strangere de mana (iar aici trebuia sa ai grija ca fata sa nu stranga mana baiatului), pana la o simpla aprobare din cap, ajungeau pentru a saluta. Usor usor, cu era telenovelelor si usoara influenta spaniola, sarutul pe obraz a fost adoptat de catre romani. Daca limitele si-au facut loc in cultura romana, Franta, inventatoare a acestui concept, a evitat sa o faca. Astfel ajungi sa saruti pe obraz oameni pe care nu i-ai vazut niciodata ori pe care abia i-ai cunoscut dar stii ca nu ii vei mai reintalni. Este o abordare normala? Este un subiect de critica? Pana una alta ramane o lipsa de respect nerespectarea acesteia iar diferentele de cultura trebuiesc acceptate si nu criticate.
Si pentru ca mi-am permis sa spun ca francezii sunt inventatorii acestui trend, si nu spanioli dupa cum multi ar crede, va voi spune si de ce sunt de aceasta parere. Procesul este mult mai dezvoltat decat ati crede. Nu este vorba despre 2 pupici simpli pe obraz. Exista adevarate reguli, iar nu stiu de ce, dar francezii se asteapta ca tu sa le cunosti.
De la 2 saruturi pe obraz, incepand cu obrazul stang, specific Parisului, pana la 3 saruturi pe obraz in partea de sud a Frantei ori chiar 4 in partea de nord a Frantei,o salutare devine o adevarata provocare.
Obrazul cu care incepi este deasemenea foarte important. De exemplu, in partea de sud, obrazul cu care vei incepe cei 4 pupici va fi in functie de orasul in care te afli. Este de-a dreptul o provocare, un test si o surpriza sa vezi oameni care nu se mai opresc din pupat, pentru ca bunul simt o cere. Sa mai zic ca e foarte important si cum saruti obrazul? Este de fapt sarut de tip “obraz la obraz” iar sunetul este foarte important!
2368882_germany-s-chancellor-merkel-and-france-s-president-hollande-attend-a-european-union-leaders-summit-in-brussels.jpg
La inceput vedeam acest salut total neigienic, insa acum ma regasesc in fata amicilor mei ce vin in vizita usor debusolata in fata zambaretului “Buna!” ori a scurtei imbratisari.
Imi amintesc cum aniversarea bunicii prietenului meu (francez) s-a petrecut mai mult in curte, in drum spre intrare in casa. Era cald afara, iar rudele ajungeau rand pe rand. Nimeni nu avansa, toata familia intampinandu-se la iesirea din masina cu aceasta celebra metoda. Totul se opreste de indata ce pupicii sunt lansati. Oamenii se simt bine primiti, acceptati, astfel incat ceea ce se intampla dupa parca nu mai are nici un rost. Gestul suprem de respect a fost facut, restul e “cancan”! Cateva cuvinte despre ce au mai facut, ce mai e nou urmand ca dupa aproximativ 2 ore lumea sa se motiveze sa avanseze pentru a putea gusta cate ceva. “La revederele” a durat si el acelasi timp, aceeasi procedura producandu-se. A fost o experienta destul de amuzanta.
Recunosc totusi ca o aniversare frantuzeasca este totusi o petrecere obositoare din cauza acestui aspect. Dupa cum spuneam, odata ajuns trebuie sa pupi toata lumea din incapere pentru a spune buna ziua. Dupa, toata lumea asteapta pe toata lumea pentru a se putea spune primul “Santé!” (Noroc! / Sanatate!)  ce va da startul alcoolului. Nu este bine vazut sa iti incepi vinul inaintea acestei prime urari. PS: incercati sa ajungeti printre ultimii la o aniversare 😉 Ii va enerva pe cei ajunsi de la inceput, dar veti putea bea un pahar mai repede. Dupa, vine timpul cadourilor cand inca odata incepe runda de pupat. Odata seara terminata, o noua tura de pupaturi pentru a-ti lua la revedere. Seara este toata o pupatura si alcool, o seara tipic frantuzeasca.
Este bine totusi ca la munca nu se aplica aceeasi regula, altfel francezii nu ar mai lucra niciodata! Va imaginati cand ajungeti si cand plecati sa incepeti sa pupati tot “open space-ul” in care lucrati iar dupa sa luati o pauza de croissant cu cafea? Ok, recunosc! Nu ar fi o idee rea! Totusi secul si celebrul “Ca va?” (ce faci?) in aceste cazuri este suficient. Ce ma amuza cel mai mult la acest salut este ca raspunsul este aceeasi intrebare “Ca va?” la care poti sau nu sa raspunzi. Da,da! Ati citit bine. Este tot o intrebare! Este felul lor de a-si spune “Buna!”-“Buna!”
Ciudat sau nu, obositor sau nu, cultura franceza este caracterizata de acest aspect si este foarte important sa joci acest joc daca doresti sa nu fi vazut ca o persoana fara maniere, asa ca: Spor la pupacit!

 

 

3 thoughts on “Faire la bise / Povestea pupatului

 1. ca va? ca va bien ? se refera la , esti bine?
  si pupacitul se poarta si la locul de munca cel putin unde lucrez eu dar este simbolic pe un singur obraz

  Like

  1. Ca va? inseamna mot à mot : Ce faci? Insa ei sar peste etapa de “salut, ce faci?” e mai mult pe principiul intrebare: Ce faci? , raspuns; Ce faci? mai ales daca este usor pe fuga, astfel incat raspunsul de fapt nu mai conteaza, devenind astfel un simplu “buna!”. Despre pupic, sunteti multi in open space? Aveti noroc atunci 😉 Sa faci pupici la circa 40 de persoane cand ajungi la munca cu siguranta iti asigura o zi mai usoara 🙂

   Like

 2. Ca va? Ce faci,cum o mai duci? sunt niste banalitati si punctum! O forma de a te apropia sau distanta.totul depinde de ce expresie aremutra” unuia! Nici odata nu am inteles “pupicii”.Cred-ca sunt niste banalitati de sorginte latine si noi romanii suntem buni “fotocopiatori”.Ce-i strain cuprindem,ce-i romanesc,intoarcem nasul. Eu sunt de rit vechi si am calatorit destul si calatoresc.Nu-mi place “turma” si calatoresc de unul singur sau cu sotia.Chiar daca nu cunosc limba locului si cu englandul stau c’am prost,dar ma inteleg cu localnicii de orice etnie.Deviza este: lasa obiceiuri-le si trditii-le acasa in’cui, ma starui sa le inteleg pe ale localnicilor.Functioneaza.Am intilnit multi romani pe meridiane,dar ce am observat,o repulsie totala cind te adresezi in romana.Le-am dat un sfat:-daca ti-i rusine de Patrie si mama,da-ti doua palme,bea apa rece,sau nu esi din ograda! In rest nu ma intereseaza ce gindeste francezul despre mine.Ma sterui sa nu supar pe nimeni cu prezenta me-a si plec ca un adevarat englez,pe neobservate si fara “pupici”!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s